חריגות בנייה הן תוספות, שינויים או התאמות שבוצעו בנכסי מקרקעין ללא קבלת היתר בנייה מהרשות המקומית. במאמר זה אציג מהן חריגות בנייה וכיצד ניתן להכשיר אותן בדיעבד מול מוסדות התכנון והבנייה ברשות המקומית.
משרד עו"ד מימון פאר עוסק בייעוץ, ייצוג וניהול הליכים משפטיים מול רשויות מקומיות בפריסה ארצית מהצפון ועד הדרום. הניסיון הרב שצברנו מאפשר לנו לייצג אותך מול מוסדות התכנון ברשות (ועדה מקומית לתכנון ובניה או ועדות מחוזיות וועדות ערר) בצורה מהירה, קלה ופשוטה. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567192 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהן חריגות בנייה?
כאמור, חריגות בנייה הן תוספות, שינויים או התאמות שבוצעו בנכסי מקרקעין ללא קבלת היתר ממוסדות התכנון והבנייה ברשות המקומית. דוגמאות שכיחות לחריגות בנייה הן סגירת מרפסות, פיצול דירה למספר יחידות דיור או חפירה של בריכות שחיה פרטיות בבתים משותפים.
על פי חוק תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, חריגות בנייה הן עבירות פליליות אשר דורשות ייצוג של עורך דין פלילי ונאשמים בהם צפויים לעונשים כבדים החל מקנסות גבוהים ועד מאסר בפועל.
איך ניתן להכשיר חריגות בנייה בדיעבד?
חשוב לציין כי פעילות ההכשרה של חריגות בנייה היא לא מובטחת, ובהחלט יתכן מקרים בהם לא ניתן יהיה להכשיר את החריגה והנאשם יידרש להרוס את הבנייה. באופן כללי, על מנת להכשיר את חריגות הבנייה יש להוציא תכנית בניין עיר (תב”ע) נקודתית בהתאם לשלבים הבאים:
- בדיקות ראשוניות – במהלך הבדיקות הראשוניות נאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים, נבדוק את היקף החריגה ונבדוק מה הסבירות שהבקשה תאושר על ידי הרשות המקומית.
- הגשת בקשה לרשות המקומית – הגשת בקשה רשמית לוועדה המקומית לתכנון ובניה אשר תכלול את כל המסמכים הרלוונטיים (תשריטים, תוכניות מקצועיות, תקנון וכדומה).
- עמידה בדרישות הועדה המקומית – במידה והבקשה תאושר על ידי הוועדה המקומית, תוגש על ידי הרשות דרישת הגבלות וחוקים שעל המבקש לעמוד בהם.
לסיכום, עבירות בנייה הפכו בשנים האחרונות למכת מדינה ובתי המשפט מתייחסים לנאשמים בתחום זה בחומרה רבה. אם ביצעת חריגת בנייה או שקיבלת התראה מהרשות המקומית, זה בדיוק הזמן לפנות לעורך דין אשר מתמחה בחריגות בנייה והתנהלות מול רשויות מקומיות.