בשנים האחרונות, מצוקת הדיור הובילה לא מעט תושבים במרכז הארץ להסתער על גגות הבניינים. לעיתים קרובות, לפני או לאחר הרכישה עולה השאלה, האם גג הבניין חייב בתשלום ארנונה או שאולי רוכש הזכויות פטור מהתשלום.
במאמר זה אציג מספר דוגמאות מהפסיקה ואת הלך הרוח הנהוג בבתי המשפט המנהליים בישראל.
משרד עו"ד מימון פאר מתמחה בניהול הליכים משפטיים מול רשויות מקומיות בפריסה ארצית. אם יש לך תחושה שאף אחד לא מקשיב לך ברשות המקומית, אנו מבטיחים לך שהייצוג המשפטי שלנו יאפשר לך לצאת מהסחבת, להציג את עמדתך בצורה ברורה ולקבל תשובות לכל שאלה פשוטה כמורכבת. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567192 ונשמח לעמוד לרשותך.
האם גג בניין חייב בתשלום ארנונה?
בכל הקשור לתשלומי ארנונה לרשות המקומית בגין זכויות בנייה על הגג, הלך הרוח בבתי המשפט הוא לבדוק הפונקציונליות של הגג. במקרה שנידון לאחרונה בבית המשפט המנהלי בתל אביב, בעל הזכויות בגג השתמש בגג לאחסון ציוד תקשורת אשר הפיק לו רווח כלכלי – למרות שהגג לא שימש למגורים, בעל הזכויות בנכס חויב בתשלום ארנונה לרשות המקומית.
באופן כללי, אם הגג משמש להחזקת מערכות הבניין (דודי שמש, קולטים, מערכות מיזוג וכדומה) או קירוי בלבד – הרשות המקומית לא תגבה ארנונה על הנכס. אך, אם בעל הזכויות בגג בנה על הגג תשתית מגורים מלאה (חלוקה לחדרים, מטבח, שירותים, חדר אמבטיה עם ריצוף אמבטיה, כלים סניטריים וכדומה) אשר משמשת אותו להפקת רווח (שכירות) או לשימוש פרטי, בעל הזכויות בנכס יחויב בארנונה מלאה ויתכן שאף יוטלו עליו קנסות מנהליים על חריגות בנייה אם הפעילות בוצע ללא אישורים מקדימים.
לסיכום, רכישה של זכות במקרקעין מערבת סכומי כסף גדולים, לכן לפני שרצים לקנות זכויות מקרקעין בנכס כלשהו, מומלץ בחום לבדוק אם הנכס טומן בחובו היטלים ותשלומים (היטלי השבחה, מס רכישה, מיסי ארנונה חודשיים וכדומה) אשר עלולים להפוך את העסקה ללא כלכלית בעליל.
משרדינו בעל ניסיון מוכח בהגשת השגות ארנונה מול רשויות מקומיות בפריסה ארצית. אם נתקלת באי סדרים, חיובים מנופחים או גביית יתר של ארנונה, אנו מזמינים אותך ליצור עימנו קשר לקבלת ייעוץ משפטי פרטני.