על פי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 כל עסקת מקרקעין (קנייה או מכירה, ירושה, העברה ללא תמורה וכדומה) מחייבת את אחד הצדדים לשלם את חלקו למדינה.
במאמר זה אציג את התנאים לקבלת פטור ממיסוי מקרקעין בעת מכירת דירה שהתקבלה בירושה.
משרד עו"ד מימון פאר עוסק בייצוג, ליווי וייעוץ בעסקאות מקרקעין תוך התייחסות לכלל שיקולי המס הכרוכים בעסקה הצפויה (מס רכישה, מס שבח וכדומה). לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567192 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהם התנאים לקבלת פטור ממיסוי מקרקעין בעת מכירת דירה שהתקבלה בירושה?
חשוב לציין כי על פי חוק הירושה, העברת דירה בירושה אינה מהווה עסקת מקרקעין ואינה מחויבת במס – חבות המס צפויה להתקבל רק כאשר הדירה נמכרת או מועברת לצד שלישי (אחד הצדדים בירושה, אדם זר וכדומה).
על פי סעיף 49ב(5) בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 כל אדם שקיבל דירת מגורים בירושה, זכאי למכור אותה בפטור ממס שבח בהינתן התנאים הבאים:
- דירת המגורים התקבלה בירושה מבן זוג או הורה של היורש.
- לפני פטירתו למוריש היה רק דירת מגורים אחד.
- אם המוריש היה מוכר את דירתו בשוק החופשי, הוא היה פטור ממס שבח במכירה בהתאם לתנאי החוק הקיים.
חשוב לציין כי ניתן לממש פטור ממס שבח על דירה שהתקבלה בירושה, גם אם ליורש אשר מעוניין למכור אותה יש עוד מספר דירות ברשותו. פטור ממס שבח במכירת דירה שהתקבלה בירושה הוא מיוחד משום שהוא מתווסף לכל פטור אחר שהיורש (המוכר) יכול להיות זכאי.
במקרים בהם למוריש ישנו רכוש רב, מומלץ לתכנן את ההורשה לדורות הבאים כבר במהלך חייו של המוריש. במקרים רבים, תכנון מקדים יכול לחסוך לא מעט תשלומי מס בעת מכירת דירת ירושה בין אחים, חלוקת הירושה וכדומה.
לסיכום, כל עסקת מקרקעין טומנת בחובה מיסוי מקרקעין (מס שבח, מס רכישה, היטלי השבחה וכדומה). עם זאת, במקרים מסוימים ניתן ליהנות מפטור מלא על מיסוי מקרקעין, לכן בטרם ביצוע פקודה כלשהי, מומלץ לקבל ייעוץ מותאם אישית מעורך דין מוסמך אשר עוסק בדיני מקרקעין, צוואות וירושות.