פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה מ-2007 הרחיב את חובת השימוע אשר הייתה נהוגה בסקטור הציבורי גם לסקטור הפרטי. אי עריכת שימוע לעובד או אי עריכת שימוע כדין, חושפת את המעסיק לתביעות עתידיות, כתוצאה מכך מומלץ לכל מעסיק להכיר את כללי הזהב בעריכת השימוע.
משרד עו"ד מימון פאר מעניק ייעוץ וייצוג משפטי לעובדים ומעבידים בערכאות המשפטיות השונות. הניסיון הרב שצברנו מאפשר לנו לנהל הליכים משפטיים ברגישות ובנחישות עד להשגת האינטרסים של הלקוח. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567192 ונשמח לעמוד לרשותך.
כיצד לנהל הליך פיטורים נכון, אפקטיבי ויעיל?
פיטורים של עובד הם תהליך כואב, משמעותי ומטלטל הן עבור העובד אשר מאבד את מקום פרנסתו והן עבור המעסיק אשר פעמים רבות עושה זאת בניגוד לרצונו כתוצאה מצמצום עסקי, מיתון או משבר נקודתי אשר משפיע על איתנות העסק.
מעסיקים רבים מכירים בזכויות העובדים השונות (מחלה, חופשות, פיטורי עובדת בהריון וכדומה), אך כפי שניתן לראות בתביעות רבות אשר מוגשות לבתי הדין לעבודה, מתקשים ליישם את זכות השימוע של העובד.
על פי פסיקת בית הדין לעבודה, לא ניתן לפטר עובד לפני שניתנה לו הזדמנות אמיתית, הוגנת ונאותה להשמיע את טענותיו. על פי הפסיקה, שימוע לפני פיטורים חייב להתבצע בצורה הבאה:
- מתן הודעה בכתב לעובד – המעסיק נדרש להעניק לעובד הודעה בכתב על כך שמתוכנן הליך שימוע לפני פיטורים בעניינו.
- מתן תיעוד רלוונטי לעובד – המעסיק נדרש לאפשר לעובד לעיין בחומר, מידע ומסמכים אשר עליהם הוא מתבסס בהחלטותיו. חשוב לפרט עד כמה שניתן את הטענות, כך שהעובד יוכל להתייחס ולהעניק תשובות לכל אחת מהן.
- הגעה בנפש חפצה ולב פתוח לשימוע – פעמים רבות, מעסיקים מגיעים עם "החלטה מהבית" לשימוע אך כוונת המחוקק היא שהמעסיק יגיע בנפש חפצה ולב פתוח לשימוע כך שיוכל לשמוע בצורה הוגנת את טענותיו של העובד.
- תיעוד השימוע על ידי פרוטוקול – המעסיק נדרש לתעד את השימוע באמצעות פרוטוקול אשר יכיל את טענות המעסיק וטענות הנגד של העובד. הפרוטוקול חייב לכלול את תאריך השימוע וחתימת העובד.
- מסירת הודעה לאחר השימוע – לאחר השימוע, המעסיק נדרש למסור את החלטתו בתוך פרק זמן סביר.
לסיכום, הזכות לעריכת שימוע לפני פיטורים היא אחת מהזכויות הבסיסיות שיש לכל עובד. עובדים אשר לא זכו לשימוע או אשר עברו שימוע לקוי, זכאים לתבוע את המעסיק בבית הדין לעבודה ולבקש פיצוי כספי או ביטול של הליך הפיטורים שנעשה שלא כדין.
משרד עו"ד מימון פאר מעניק ייצוג, ייעוץ והכוונה משפטית לעובדים ומעבידים בפריסה ארצית. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-2567192 ונשמח לעמוד לרשותך.