לאור המצב הכלכלי אשר שורר במדינה בעקבות משבר הקורונה, גורמים במשרד האוצר וגורמים במשרד הבינוי והשיכון שוקלים לאפשר לזוכי מחיר למשתכן למכור את דירתם בצורה מיידית (אם רק ירצו בכך) ולא בחלוף 5-7 שנים כפי שמחייב החוק.
במאמר זה אציג את השיקולים והמשמעויות הכלכליות ששינוי זה יכול להוביל בשוק הנדל"ן הארצי.
האם זוכי מחיר למשתכן יוכלו למכור את דירתם?
על פי תנאי התוכנית המקורית, מכירת דירה אשר נרכשה במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" טרם השלמת התקופה אשר מזכה אשר הרוכשים בהנחה – היא פעולה לא כלכלית בעליל. כפועל יוצא מכך, רוכשים רבים אשר קנו דירה במסגרת "תוכנית למשתכן" נאלצים להחזיק בה לפחות 5-7 שנים בהתאם לכללי התוכנית ולא למכור אותה בשוק הנדל"ן החופשי.
כעת לאור משבר הקורונה אשר הוביל למשבר כלכלי, בריאותי ונפשי, גורמים במשרד האוצר ובמשרד הבינוי והשיכון שוקלים לבטל את איסור מכירת הדירה לזוכי מחיר למשתכן.
על פי דיווחים באמצעי התקשורת, הסיבות העיקריות לשינוי החוק הקיים הם:
- משבר "הקורונה הכלכלית" – באופן טבעי, זוגות צעירים חשופים הרבה יותר למשבר "הקורונה הכלכלית". רבים מהזוגות הצעירים איבדו את מקור הפרנסה שלהם ונסמכים על תשלומי הביטוח הלאומי או הוצאו לחל"ת אשר פוגע בהכנסה החודשית של משק הבית. על פי הערכות, כ – 50 אלף משפחות צעירות אשר רכשו דירה במסגרת מחיר למשתכן, לא יוכלו לעמוד בתשלומי המשכנתא הגבוהים להם יתחייבו בעבר (יש לזכור שרוב המשפחות התחייבו למשכנתא של 90% משווי הדירה).
- קופת המדינה – במהלך השנה האחרונה קופת המדינה דוללה בצורה משמעותית כאשר היא חילקה אינספור מעניקים ותשלומים במסגרת הביטוח הלאומי. כמו כן, המדינה נטלה הלוואות גבוהות על מנת להתמודד עם משבר הקורונה (תעסוקה, טיפול בעצמאים, חל"ת וכדומה).
על פי הערכות בתחום הנדל"ן, שינוי החוק הקיים יאפשר למדינה להכניס מעל 3 מיליארד ₪ במיסי מקרקעין אשר ישולמו על ידי הזוגות הצעירים והמשקיעים אשר ירכשו את דירות אלה במחירי שוק. בנוסף למיסים ישירים אשר ישלמו לקופת המדינה בגין קנייה או מכירת הדירות בשוק, התהליך יניע מהלך כלכלי אשר יתרום לבעלי עסקים אשר פועלים בתחום הבנייה והשיפוצים, משכנתאות, תיווך, שמאות וכדומה.
לסיכום, בקרוב הדרגים המקצועיים של משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון ידרשו להעביר את חוות הדעת שלהם בנושא. כפי שנראה היום, ישנה סבירות גבוהה למימוש הצעה זו במיוחד בתקופת הקורונה אשר יוצרת אתגרים כלכליים לכל הנוגעים בדבר.